dinsdag 8 november 2011

Eerste werkdag, Karibu!



Vandaag zijn we dan toch echt begonnen met de werkzaamheden. Vanochtend eerst poli gedaan op de outpatient department: samen met Marlieke 15 patienten in één uur gezien, waarvan er zo’n 10 door ons deze week geopereerd gaan worden. De anamnese is kort, de planning zeer efficient dankzij zuster Marie-José. Eén ding is wel duidelijk: als men komt, dan mankeert men ook echt wat. Struma’s gezien die je in Nederland nog maar zelden ziet, gedeformeerde ledematen als gevolg van oude fracturen, typische lokale fenomenen zoals HIV-gerelateerde lymfomen.

Struma door Marlieke en Ton
Daarna de operation theatre: samen met Marlieke op de ene OK een kinderliesbreukje en de eerste twee struma’s uit de (lange) rij. Erik op de andere OK een re-laparotomie van een kind met een buiktyfus met perforatie van het ileum. Direct tijdens de eerste liesbreukoperatie viel drie maal de stroom uit en stonden we in het donker. Welkom in Afrika! We zijn erg tevreden met het OK-materiaal dat we konden meenemen uit Nederland (Bedankt, Slingeland!). Jacobus hebben we aan het werk gezet met aanvragen voor echografie voor de poli-patienten van die ochtend. Hij gaat de komende weken les geven aan de assistant medical officers (AMO’s) , de clinical officers en de coassistenten.

Re-laparotomie door
Erik

Verder gaan we proberen de auto weer aan de praat te krijgen vóór volgend weekend. Zal me benieuwen!
Ton
P.S.: Mijn kennis van het Swahili neemt elke dag toe, spreek ik vloeiend over 2 weken (...)


4 opmerkingen:

  1. Geniet van de ervaring die je opdoet.
    Hier is het rustig met spannende ingrepen. Tijd om eens bij een ander specialisme te staan.
    Groeten aan Marlieke en Erik.

    Bion

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo daar,
    Wat leuk om zo op de hoogte te worden gehouden en wat top dat jullie dit met elkaar kunnen doen. Geniet van jullie tijd daar en wat een rijke ervaring zal dit zijn. Doe de groeten m'n lieve broer en aan de rest,

    groetjes Paulien

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi! Ik ben blij dat je je blog kan bijhouden, kan ik (en de rest) je lekker in de gaten houden hehehe;)En ik heb ook al met je op skype gekunt oftewel: het gaat wel lukken die 2 weken zonder jou!
    veel liefs!
    ps. leuke foto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. PS! unyenyekevu ni mtu nguvu....
    xxx

    BeantwoordenVerwijderen