woensdag 16 november 2011

Kubwa, kubwa zaidi, kubwa mno.

De afgelopen anderhalve week hebben we al heel wat patiënten geopereerd vanwege een struma. Vandaag hebben we het record gevestigd op 4 schildklieren op één dag. Bij de eerste patiente hebben we een struma van maar liefst 800 g. verwijderd! Vandaar de boventitel van vandaag, welke kan worden vertaald als “Groot, groter, grootst”.
Morgen is het alweer de laatste dag , dat we werkzaam zijn in Sengerema Hospital. Dit schrijf ik met enige spijt, ik heb het gevoel dat we juist ingeburgerd  zijn in het ziekenhuisleven hier. Personeel en patienten (her)kennen ons inmiddels,  we zijn wat vertrouwd geraakt met de afdelingen en de wijze van werken en ook ons huis voelt al een beetje als “thuis” .  Wel zitten we nog  steeds zonder stroom en redden we ons overal in huis met kaarsen.

Eén klein detail over ons  huiselijk leven: we hebben geen warm stromend water in ons verblijf. Dit gegeven maakt het douchen tot een geheel nieuwe belevenis. Met een grote emmer gevuld met warm water (opgewarmd in de keuken  op het gasfornuis) naar de badkamer om vervolgens, gehurkt in het bad, dit met een schenkkan uit te scheppen en over je hoofd uit te gieten. Dit tafereel vond gisteravond dan ook nog eens plaats bij kaarslicht… Helaas hebben we er nog geen foto’s van (wat overigens  toch niet geschikt zou zijn  voor  de diapresentatie op de blog!).

Al een beetje terugkijkend op de afgelopen tijd denk ik dat we, behalve zinvolle werkzaamheden te hebben verricht, ook vooral een leerzame tijd hebben gehad. Voor mijzelf sprekend : langzaamaan begin ik de orde en logica te zien in een ziekenhuisorganisatie, die bij de eerste indruk een wat ongeordende indruk maakt. Dit heeft onder meer betrekking op de grote hoeveelheid papierwerk, die vast onderdeel uitmaakt van het ziekenhuis. Ook de werkwijze van de ziekenhuis-officers is duidelijk anders dan wij gewend zijn. Al met al draait de kliniek op haar manier, met beperkte financiele middelen en gebrek aan continuiteit qua medisch-specialistische expertise. Om een voorbeeld te noemen: per jaar worden er 10.000 bevallingen gedaan in het Sengerema Hospital! (vergelijk : in het Slingeland Ziekenhuis ongeveer 1000 per jaar). Alle sectio’s (keizersnedes) worden verricht door de medical officers en assistant medical officers, zo ook alle complicaties die rondom de bevallingen plaatsvinden. Deze aantallen zouden het zeker rechtvaardigen, wanneer er permanent een gynaecoloog werkzaam zou zijn. Ook op algemeen chirurgisch gebied is er genoeg te doen. Onze tijd daar is nu te kort om alle pathologie  die ons wordt aangeboden te behandelen. Wellicht kunnen er in de nabije toekomst afspraken gemaakt worden om frequenter onze diensten aan te bieden.

Jacobus op de radiologie afdeling met zijn assistente...



Op dit moment  zitten we op de veranda met een biertje samen met mama Nelia, onze hulp die ons fantastisch verzorgt gedurende ons verblijf. Vanavond gaan we naar een vis-barbecue met zuster Marie-José en Ida.

Mama Nelia

Kukutana kesho!

Ton


9 opmerkingen:

  1. Jammer dat het er bijna op zit. Het is een aangename onderbreking van de dagelijkse beslommeringen: even de blog lezen en de foto's kijken, even wegdromen en meegenieten.
    Maar ook wel fijn om jullie volgende week weer binnen handbereik te hebben.
    Overigens zijn dat jullie dat nu eigenlijk ook, want smsen werkt feilloos.
    Wat een verschil met 20 jaar geleden, toen ik vanuit India 1x per maand vanuit het postkantoor 6 minuten naar huis belde. Verdere communicatie ging met brieven. Voor de jeugdige lezers: da's een handgeschreven email in een echte enveloppe die je thuis in de brievenbus krijgt....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik kan mij goed voorstellen dat jullie wat gemengde gevoelens hebben. 2 weken is ook heel kort voor zo'n onderneming. Maar ook weer een goede ervaring voor de toekomst zeg maar.....
    Ben heel benieuwd naar alle verhalen en foto's. Je artikel-opdracht is volbracht, morgen in de Gelderlander met een foto via de moeder van Erik.
    nina furaha wewe kuya nyumbani

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Artikel gelezen in de Gelderlander, en gaan kijken op jullie blog.
    Wat een super ervaring. Prachtige foto's en compact beschreven.
    Ben trots op deze Slingelanders.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo allemaal,
    Ik heb vandaag jullie artikel in de gelderlander gelezen, wat geweldig dat er zoveel aandacht aan wordt besteed. En wat geweldig om je blog te lezen, zo kan iedereen op afstand met jullie meebeleven en meegenieten. Ooit hoop ik ook een keer mee te gaan, want het lijkt me echt een enorme ervaring. Heel veel succes en een goede tijd nog gewenst, groeten Paulien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jozé, Krista, Henrike17 november 2011 om 04:52

    Hallo hallo,

    opnieuw mooie verhalen,

    badfoto's niet geschikt ????
    wij denken van wel hoor !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. d'r vult toch niks te zeen !!

    groet Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jacobus,
    Dat ziet er allemaal erg goed uit daar ter plekke. Wees voorzichtig met je echo-laborante want je weet wat er met je schilderende vriend ooit gebeurde.

    vrgr
    Leo

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weet wel een leuk onderwerp voor een klinische les inclusief foto's!!!
    Veilige terugreis en tot volgende week.
    En Marlieke tot over 4 weekjes. Geniet er nog van. En probeer nog een foto te nemen van het stomazakje :-))))) dan kunnen we de 16e weer lekker lachen.

    groetjes Bion

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het is steeds weer fijn om je blog te lezen en zo mee te leven. De dieren foto,s brengen mij weer volop in Z.Afrika en vragen komen boven.
    Maar Ton het eind is in zicht,voor jullie gevoel is dit veel te snel gegaan,waar we alle begrip voor hebben,maar het is ook een heel goed gevoel. Wij wensen jullie een fijne terug reis.

    BeantwoordenVerwijderen