maandag 7 november 2011

Een reis met hindernissen


Zaterdag  5 november zijn we met 11 koffers vertrokken vanaf Schiphol met bestemming Entebbe, Uganda (tussenstop Kigali, Rwanda). Dankzij de bemiddeling van Piloten zonder Grenzen kregen we toestemming om meer bagage mee te nemen, wat erg handig was gezien de enorme hoeveelheid ziekenhuismateriaal die we hadden meegekregen van het Slingeland Ziekenhuis.
Na overnachting bij Erik’s zwager Jesse in Kampala  zijn we met diens Toyota Land Cruiser verder gereisd richting Sengerema.  Aanvankelijk verliep deze zonder grote problemen, af en toe politiecontrole en slechts één maal verplichte betaling aan de politiebeambte, welke door hem werd verantwoord  als  “bijdrage voor de thee”. Aan de grens wat oponthoud vanwege onduidelijkheid over de verzekeringspapieren van de auto.
Helaas ging het aan het eind van de middag mis: de auto weigerde bij terugschakelen elke versnelling, zodat we langs de kant van de weg belandden. Met overigens prachtig uitzicht op het Victoriameer  gingen we de nacht in. Gelukkig na wat heen en weer bellen vonden we een ambulance bereid om ons naar het dichtstbijzijnde dorp te slepen en konden we overnachten in een guesthouse.
Vanochtend, maandag 7 november,  zijn we verder gesleept naar Sengerema, waar we in de loop van de middag aankwamen. Daar hebben we kennis gemaakt met het ziekenhuis, de medical officer zuster Marie Jose Voeten en  een aantal medewerkers, waaronder de coassistenten. We hebben een korte ronde gedaan over de afdelingen en de patiënten bezocht die de volgende dag door ons geopereerd gaan worden.

Marie Jose heeft al het een en ander voor  ons “verzameld”: voor morgen twee patiëntjes met klompvoetjes, een kinderliesbreukje, een struma en een mediane halscyste. Zij vertelde ons, dat ze via de lokale omroep het bericht heeft uitgezonden dat wij gearriveerd zijn en dat de patiënten die een afspraak hebben voor een operatie zich nu moeten melden in het ziekenhuis.

Enfin, met enige vertraging toch op de plaats van bestemming beland. Morgen gaan we maar eens aan het werk!

Tot volgende berichten,

Ton

PS: Wanneer ik een snellere internetverbinding hier kan krijgen, zal ik ook foto's proberen te uploaden. Ga in elk geval een dongel kopen met Tanzaniaanse SIM.

8 opmerkingen:

  1. ook jouw smstaal is geen geheim meer......
    ik was niet heel verbaasd over je verhaal. Gelukkig geen gekke dingen en zijn jullie heelhuids aangekomen. nu kan deel 3 van het avontuur beginnen. Succes en geniet ervan!!
    liefs en groeten aan E-J-M Peet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je altijd stralende, sprankelende aanwezigheid wordt nu al gemist....

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En de groetjes van hier! haha!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Na wat achteraf toch nog een avontuurlijke reis bleek te worden eindelijk op de bestemming. Nu kan het werk beginnen.We hopen op succes en veel voldoening voor jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dick is papa geworden: gisteravond en ze heet Minne!! (voor het geval je de sms niet hebt ontvangen)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. geweldig om jullie daar te zien werken!!! Veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Ton,

    Geweldig om te kunnen zien hoe jullie daar bezig zijn; kunnen ons voorstellen dat dit werk jullie extra voldoening geeft. Zien uit naar je volgend verslag

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Ton,

    Ja het is een andere wereld daar.Zekerheden van hier vallen daar weg,bv de stroomvoorziening. En dan toch je werk blijven doen vraagt veel improvisatie zo nu en dan.Veel succes nog en geniet van het wild in Serengeti.

    BeantwoordenVerwijderen