donderdag 10 november 2011

Siku tatu, de derde dag.

Langzamerhand beginnen we wat ingeburgerd te raken. We lopen dagelijks onze rondes over de ward om onze patienten te bezoeken die al geopereerd zijn danwel voor de komende dagen op de lijst staan. Het operatieprogramma is dagelijks gevuld. Morgen staat een 13-jarig meisje op het programma voor het terugleggen van een ileostoma. Zij bezocht dinsdag onze poli zonder begeleiding van haar ouders en vroeg of wij haar stoma wilde opheffen. Hoewel zij voor morgen gepland is, was het tot vanmiddag  onzeker of de operatie kon doorgaan, omdat haar ouders niet bereikbaar waren. Uiteindelijk is een bekende van het ziekenhuispersoneel op zoek gegaan en heeft uiteindelijk haar moeder gevonden. Deze kon niet in persoon meekomen om toestemming te geven voor de operatie, omdat hun woning was platgeregend als gevolg van de regenbuien de afgelopen dagen. Inmiddels is alles geregeld en kunnen we het meisje toch nog op tijd helpen. Voor haar is de operatie om meerdere reden belangrijk: mensen met een stoma worden over het algemeen niet meer geaccepteerd door hun sociale omgeving en lopen het risico verstoten te worden door hun familie.
De neonaat met de gastroschizis bleek bij de avondronde spoorloos verdwenen; bij navraag bij de verpleging wist niemand waar het kindje was gebleven. Mogelijk is het door de moeder mee naar huis genomen om daar te overlijden.
Jacobus heeft vanochtend les gegeven aan de clinical officers en de student officers over de beoordeling van thoraxfoto's. Daarnaast heeft hij een "vol" echoprogramma, niet alleen in de zin van een volle agenda als ook vanwege het feit dat de echokamer een klein hok is met nauwelijks ruimte voor 2 personen. Daarentegen heeft hij wel bij zijn werkzaamheden de beschikking over een niet onaantrekkelijke echolaborante, hetgeen de pijn wat verzacht.

Instructie door Jacobus over de beoordeling van thoraxfoto's 


Het avondprogramma  wordt steeds meer gevuld met bezoekjes aan allerlei vrienden en bekenden van Erik. Morgen gaan we eten bij Ida, die voor veel mensen in het Slingeland inmiddels een bekende zal zijn.

Voor het weekend staat een trip naar het Sengeretipark op het programma.

4 opmerkingen:

  1. Hoi Afrikagangers,
    Aardig operatieprogramma staan jullie daar weg te snijden. Zeker nog geen fatsoenlijk greenstickje tegengekomen. Dat liesbreukstraatje zal wel afkicken worden. Blijf genieten. Han

    BeantwoordenVerwijderen
  2. steeds meer mensen ontdekken dat jij in Afrika zit en ik krijg steeds meer opmerkingen (wat goed en leuk dat ze dat doen....) en vragen (wat doet hij daar precies? etc.....) Jullie hebben dus veel belangstelling hier. Kun jij zien hoeveel mensen je blog lezen?
    Hopelijk komend weekend mooi weer in de sengereti!!
    hivyo grisi wewe ni bora katika.

    Kufurahia vitu

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De blog is inmiddels vast onderdeel van de ochtendoverdracht. Tijdens binnenkomst de tekst, tijdens de indeling voorlezen de slideshow. Erg leuk.
    We genieten op afstand mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi pap!
    Jij hebt het duidelijk naar je zin daar lees ik in, of dat denk ik tenminste want vaak denk ik dat je swahili hebt geschreven maar dan besef ik dat het best medische blabla kan zijn hihi. Ach ja nederlands ik ook niet mijn sterkste vak (of biologie;)!) Nog veel plezier de komend week en vanavond kijken we tvoh zonder jou:(
    Liefs,

    BeantwoordenVerwijderen