woensdag 9 november 2011

Habari za kasi?

Het is regenseizoen in Tanzania. Vanaf vannacht heeft het constant geregend tot de middag aan toe. De regen kwam soms met bakken naar beneden. Als gevolg daarvan viel natuurlijk de stroom uit. De OK draaide vanochtend op het noodaggregaat. Dit is echter ook geen garantie voor continue stroomvoorziening: regelmatig viel even de stroom uit. Desondanks hebben we vandaag een kindje met klompvoetjes behandeld, twee struma's geopereerd en een vergrote lymfeklier in de lies verwijderd. Daarnaast rondes gelopen op de afdelingen om te zien wat er zoal aan patienten ligt. Dan realiseer je je pas echt dat je in Afrika bent. Alle pathologie is uitvergroot: een beenmergontsteking met volledige destructie van het dijbeen en heup, uitgebreide lymfomen in de hals en in de borst- en buikholte, een spontane stuitbevalling in de gang van de verloskunde ward, een neonaat met een gastroschizis.

Vanmiddag werd het weer droog en zijn we na de werkzaamheden per taxi naar Sengerema -downtown gegaan om wat inkopen te doen. Bijna was het Erik gelukt Marlieke te verkopen aan de taxichauffeur voor de prijs van 20 koeien. Eindelijk wat bier ingeslagen en een dongel gekocht, zodat ik deze blog ook thuis kan schrijven.

Morgen gaan Erik en ik een rectumamputatie verrichten, wat onder de lokale omstandigheden een hele exercitie kan worden. Verder gaan we plannen maken voor de behandeling van de baby met de gastroschizis als ook voor de man met de beenmergontsteking van het dijbeen. Bij deze laatste, die tevens HIV-patient is, overwegen we een exarticulatie door de heup te doen. Kortom, het programma begint al aardig gevuld te raken.

Kutana kesho,

Ton

4 opmerkingen:

  1. Ndugu !
    Leuk van je te lezen! Ik lees net al je verhalen, na mijn boeken te hebben dicht geklapt en moet vertrouwen op een goed examen... Oud vertrouwd examen-gevoel, alhoewel 't niet mijn favoriet is... Anyway, veel succes met alles daar en "doe ze de boks op!"
    (raden van wie ik dat vanavond hoorde, haha, moet nu dus helemaal goedkomen!)
    Liefs van je
    dada

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er allemaal steeds serieuzer uit!! Volgens mij vervelen jullie je niet!!
    gari ubifanywa?
    nyuma ya mawingu jua huangaza, hivyo grisi wewe nu bora katika, het komende weekend.....

    kwa heri xxx

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moesten vandaag aan jullie denken. Hier een rectumextirpatie gedaan in 1,5 uur. Kunnen we nu de ultracision en lone star spreiden afschaffen :-)))).
    Veel plezier nog daar.

    Groetjes Bion

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gilles en Marian de Fouw10 november 2011 om 10:19

    wij vinden het heel interessant om te lezen en te zien wat jullie daar allemaal doen in Sengerema. Heel veel succes verder!

    BeantwoordenVerwijderen