dinsdag 15 november 2011

Mambo!

Vandaag weer een dag als alle andere in een Tanzaniaans ziekenhuis. De dag begon wat onrustig omdat om 6 uur aan het raam van ons huis werd geklopt om ons te roepen bij een postoperatieve patient die benauwd geworden was. Uiteindelijk een tracheostoma aangelegd. Daarna de ronde over de wards om onze operatiepatienten te bekijken, vervolgens een operatieprogramma afgewerkt met enkele schildklieroperaties,  liesbreuk enz.  Jacobus heeft les gegeven aan het personeel over de beoordeling van buikoverzichtfoto’s en zich bezig gehouden op de röntgenafdeling. Jammer genoeg wordt de planning regelmatig verstoord, omdat het electriciteitsnet uitvalt. Helaas kan de noodgenerator niet het hele ziekenhuis dekken en staan hele afdelingen in het duister.  De stroomvoorziening op de OK werd gelukkig wel snel hersteld, zodat wij zonder veel onderbreking ons programma konden afmaken. Overigens hebben we, terwijl ik deze blog schrijf, nog steeds geen stroom en zullen we mogelijk de avond met kaarslicht moeten doorkomen.

Het OK-personeel begint inmiddels vertrouwd te  raken met ons, zoals wij met hen. Over het algemeen zijn het prima kerels en meiden, die ondanks beperkte opleiding en middelen goed werk afleveren op de OK en deskundig zijn in hun vak. Daarbij hebben ze een goed gevoel voor humor en kunnen we met plezier ons werk doen. Mijn Swahili wordt mede dankzij hen met de dag beter.

Terwijl ik dit schrijf zitten we op de veranda te genieten van de avondschemering en de typische Afrikaanse geluiden die bij de avond horen, vogels, krekels, kikkers, mensen op straat. Vanavond zijn we uitgenodigd bij Masoso, een lokale bekende DJ. Goed om het Swahili wat verder te oefenen.
Tot morgen, dan weer meer nieuws.

Ton

PS: ik begrijp dat we inmiddels op het Intranet van het Slingeland een link hebben naar de blog. Hoop dat we er nog wat volgers bijkrijgen op deze manier!

9 opmerkingen:

  1. ken ik eindelijk het webadres van de blog uit mijn hoofd, blijkt er een link op intranet te staan! Afijn, wel leuk dat de Gelderlander het heeft opgepakt. Ik hoop dat de foto voor bij het artikel gelukt is.
    Bijzonder om jullie zo nauw te volgen terwijl jullie zo ver weg zitten.
    Geniet nog even en werk-ze!
    Groeten van Susan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het wordt allemaal wel heel serieus zo, haha. Ben benieuwd wat de strekking van het artikel in de Gelderlander gaat worden.... mooie actiefoto is ter beschikking gesteld. Gelukkig deed de telefoon het wel vandaag.
    Salamu kwa kila mtu!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. slingelanders

    gaan jullie bij eventuele tussenlanding in kigali nog wat boeken kopen bij de boekhandel van mijn broer,ikirezi ? breed assortiment

    fred lijdsman

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag allemaal, vandaag heb ik het blog ontdekt en ik ben heftig onder de indruk! Van jullie werk, van de omstandigheden waaronder jullie moeten werken maar ook van het enthousiame waarmee jullie er tegenaan gaan. En wat een prachtige foto's van jullie weekend trip!
    Keep up the good work,
    Hartelijke groeten uit Stokkum, Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. nog een laatste vraag, zo laat op de avond.
    zijn er nog invloeden of herinneringen aanwezig van de periode, dat Oost Afrika een Duitse kolonie was ?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Helaas, actiefoto gaat niet door. Is te klein en de Gelderlander kan er niets meer. Beveliging van je foto's is goed op orde....
    Saskia probeert nu met wat oude foto's van jou en Erik nog wat te regelen. Resultaat zie je volgende week en misschien eerder.
    Nakupenda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo allemaal :) geweldig om te lezen dat jullie het naar de zin hebben en super goed werk leveren. Wat een omstandigheden zeg! Geniet van jullie laatste paar dagen.
    Groetjes Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo allemaal, even een reaktie vanuit Zweden. Ja wel ook tot hier zijn jullie doorgedrongen. Het is fantastisch wat jullie daar doen onder zo'n extreme omstandigheden. Leuk om te lezen elke dag weer.
    Werk ze nog een paar dagen en een goede thuisreis.

    Hartelijke groet vanuit Zweden.
    Tiny

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Erg mooi om dit te lezen ja idd het staat nu ook op het intranet, zo kwam ik ook op deze site :) erg onder de indruk van het verslag en de foto's. Wat zijn wij toch verwent he als je dit zo ziet en leest!
    Vriendelijk groeten Ineke ( CSA medewerker )

    BeantwoordenVerwijderen